29 Ekim 2013 Salı

BÜLENT ORTAÇGİL ve DALYAN DELTASI ŞARKISI

Ortaçgil’in "Dalyan Deltası” şiiri 1993 yılında “Müzikalite” dergisinde kendi el yazısıyla yayınlanmıştır.


Dalyan deltası  Ortaçgil’e ilham kaynağı olmuştur  ve ”Dalyan Deltası” şarkısının ortaya çıkışı Ortaçgil tarafından  şöyle yorumlanmıştır:    "Dalyan'da denizi üç adım ötende görebiliyorsun, ama iki saatte gidemeyebilirsin, kaybolabilirsin. Bu kurgu beni çarptı". Gerçekten bu kurguyu şarkının şu sözlerinde de görmek mümkün : "Denize doğru, yüzlerce yol var; ama hangisi doğru? Hangisi çıkmaz?”



Orhan Kahyaoğlu da  bir müzik araştırmacısı olarak Bülent Ortaçgil’i analiz ettiği kitabının ismini Bülent Ortaçgil’in “Dalyan Deltası”şarkısının sözlerinden almıştır : “Ayrı Düşmüşüz Yan Yana” 


27 Ekim 2013 Pazar

BÜLENT ORTAÇGİL ŞARKILARINDAKİ VAROLUŞÇULUK ve BEAT AKIMI

  Varoluşçuluk akımında insan saf ve tek başınadır. Bireyin kendi özgür iradesiyle yaptığı seçimler onun özünü oluşturur. Ayrıca 60’lı yıllara damgasını vuran “beat” akımının da felsefesinde bireyin özgürleşmesi ve toplumun ona sunduğunu reddetmesi  vardı. Bu anlamda varoluşçuluk akımıyla ortak bir fikri paylaşıyordu. Tam bu dönemde hayata gelen Ortaçgil ise lise ve üniversite yıllarında varoluşçuluk akımını takip etmiş ve beat geleneğinden de etkilenmişti. Onun müzikal anlayışında bu iki öğe çok önemli yer kaplamaktadır. Şarkılarındaki bireyselci tavır beat kuşağının ve varoluşçuluk akımının etkilerinin sonucudur. Varoluşçuluktaki öz kavramının vurgusu Ortaçgil’in şarkı sözlerinde de kendini göstermiştir. Örneğin “Memurun Şarkısı”nda varoluşçuluğun izlerini görebildiğimiz şu dizelerle karşılaşabiliriz:  “Bir meyvenin çekirdeği gibi atılmışız öyle derler.  Oysa yaşam meyveden değil çekirdekten çıkar”. Buna bir başka örnek “Olmalı Mı Olmamalı Mı” şarkısı verilebilir.Varoluşçuluk akımındaki insanın kendi varlığını kendi yarattığı öğretisi bu şarkıda karşımıza çıkar. İnsan kendi özünü oluştururken bir çok seçeneklerle karşılaşır ve bu seçeneklerle dolu değişim süreci onun asıl benliğini oluşturur. Bu değişimi, Ortaçgil’in “Olmalı Mı Olmamalı Mı” şarkısı şu dizelerle anlatmaktadır :  "Olmalı mı olmamalı mı? Yoksa hiç değişmemeli mi? Ama ben değişmezsem  ben olamam ki". 

15 Ekim 2013 Salı

BÜLENT ORTAÇGİL ve FRİEDRİCH NİETZSCHE :

Bülent Ortaçgil üniversite yıllarına geldiğinde Nietzsche’yi de takip ederek varoluşçuluk  akımının önemli temsilcilerini okumuştur. Ortaçgil ve Nietzche'den bir kaç alıntı :

Friedrich Nietzsche:
"Doğrular ve yanlışlar yoktur, sadece yorumlar vardır."

Bülent Ortaçgil:
"Doğru yanlış yoktur , başka yerlerden bakan insanlar var. "
--------------------------
-----------------------------------
Friedrich Nietzsche:
"Babanın gizlediği şey, oğulda açığa çıkar."

Bülent Ortaçgil:
"Küçüktüm ufacıktım; şimdi büyüdüm çocuğum var. Ben hep sorular sorardım, karşımda aynı sorular."

-------------------------------------------------------------

13 Ekim 2013 Pazar

BÜLENT ORTAÇGİL ve JOHN LENNON

Bülent Ortaçgil The Beatles grubundan etkilenmiş hatta en sevdiği albüm olarak "The White (The Beatlesor)" ı göstermiştir. The Beatles için John Lennon'ın önemli yeri vardır ve tabiki Ortaçgil içinde. Ortaçgil ve Lennon'ın aynı çerçevelere değinen belli başlı bir kaç sözlerinden örnek vermek gerekirse şu bir kaç cümle başlangıç olabilir.

John Lennon:

“Biz dünyayı değiştirmek istedik, ama yapabildiğimiz tek şey saçlarımızı uzatmak oldu.”

Bülent Ortaçgil :

“Şunu hep çok istedim: Dünyaya çarpayım ve onu değiştireyim. Her yapılan güzel şey dünyayı değiştirir ; ama benim başarılı olup olmadığım tartışılır”
------------------------------------------------------------------------------------------

John Lennon:
"Gerçekten sevginin bizi kurtaracağını düşünmüştüm ve hala tek ihtiyacınız olan şey sevgi.”




                        


   Bülent Ortaçgil:
     “her şey sevgiyle başlar”

------------------------------------------------------------------------------------------
 

 John Lennon:

“Sen yanımda olduğun müddetçe, gece geldiğinde, toprak karadığında ve ay görebildiğimiz tek ışık olduğunda, korkmayacağım...”



Bülent Ortaçgil:

“Yanıma gelirsen eğer , içimde eritirim seni. Kardan sonra güneş, günden sonra gece de öyle. Ben eritirken, sen erirken, seveceğiz birbirimizi…”

12 Ekim 2013 Cumartesi

BÜLENT ORTAÇGİL ŞARKILARINDAKİ AŞK TEMASI



Ortaçgil şarkılarında ara ara aşk temasıyla karşılaşmak mümkün.” Ara ara” demek Ortaçgil şarkıları için doğru bir tabir; çünkü şarkılarında “aşk”, baskın bir konu değildir. Bu onun çok çeşitli konuları içeren şarkılar yaptığının küçük bir kanıtı. Ortaçgil şarkılarının bir diğer özelliği ise aynı şarkıda birden fazla temayı içermesidir. Örneğin “Aşk Var” şarkısı klasik bir aşk şarkısı değildir, içinde politik tavır olan dizelerde yer almaktadır. Fakat Ortaçgil şarkılarında aşk temasına odaklanmak gerekirse, genelde aşkı tanımlama çabasını görebiliriz. “Aşk Var” şarkısında yer alan  “Kaf dağının ardına kaçsa bile aşk var. Yatak çarşaflarına sıkışsa bile aşk var. Yalnız bir titreşim olsa ya da bir kıpırtı kalsa, yine aşk var” dizeleri buna örnek gösterilebilir. Bir diğer örnek ise “Aşk Nereye Kadar” şarkısıdır. “Bütün değerlerin geometrik artar.  Genelden özele yolculuk bu. Bütün en güzeller sende toplanır. Kapılar kapatılır kalıcı mutluluk” dizelerinde de aşkın Ortaçgil’e göre bir tanımını görüyoruz. Fakat bu dizelerde gördüğümüz aşk tanımında tüm değerlerin bir oran ve düzen içinde artması söz konusuyken bir başka Ortaçgil şarkısında “aşk bir dengesizlik işi” tanımını görebiliyoruz. ”Sensiz Olmaz” olan bu Ortaçgil şarkısında da aşkın bir başka halini görmek mümkün.

Bir başka Ortaçgil şarkısı olan “Sıcak” şarkısı da sevginin bireydeki  etkisini anlatır. Bu anlamda “Çığlık Çığlığa” şarkısıyla ortak bir konuyu paylaşır. “Çığlık Çığlığa” şarkısı da Ortaçgil’in aşktan sonraki değişimleri  anlattığı bir diğer şarkısıdır. Ortaçgil’in 2.Perde albümünde yer alan “Saçların” şarkısı da bize aşk temasını en naif ifadelerle gösterir. “Sevgi” şarkısı ise Ortaçgil’in ifadelerinden de anlayacağımız üzere yaşanmışlıkların sonucu olarak birine yazılmış bir şarkı değildir. Bu yüzden Ortaçgil birine ithaf edilmeyen bir aşk şarkısını yazmanın zor olduğunu söyler. “Bütün Sokaklarım” şarkısında ise, Ortaçgil aşkın kirli oyunlarından bahsettiğini söyler. “Hiçbir Zaman” şarkısı da  henüz birbirine yabancı iki kişinin birbirini anlamaya çalıştığı aşkın farklı bir dönemini anlatan bir Ortaçgil şarkısıdır. Kimseye Anlatmadım da Ortaçgil’in çok özel şarkılarından biridir. Aşk temasını hissedebildiğimiz bu şarkıyı ise,Ortaçgil daha kadınsı olarak yorumlar.  

 Bunun dışında “Gece Yalanları” albümü de bize birkaç aşk şarkısı sunar. Uzun yıllar görmediği eski bir aşkın bir tesadüf sonucu tekrar karşısına çıkmasını anlatan “Rastlantı Yalanı” şarkısı ve ikili aşk ilişkisini anlatan “Bir Tek Sen Yalanı” şarkısı bu albümde dinlediğimiz aşk temalı şarkılardır.
2010 yılında çıkmış olan “Sen” albümünde de Ortaçgil bize bir aşk şarkısı sunar. “Sen Sorumlusun” adlı şarkı kişisel yorumumca Nadir Göktürk’ün “Aşk Bitti” şarkısındaki tadı verir.


 Ortaçgil aşkı anlattığı bu şarkılarının dışında aşkı görebileceğimiz başka şarkılarda sunmuştur. Örneğin “Eylül Akşamı” şarkısı aşkın tesadüfî hikâyesini anlatır. Eylül Akşamı şarkısında yer alan ve en sevilen Ortaçgil dizelerinden biri olan “belki benim kağıt param bir şekilde, döne dolaşa senin cebine girmiştir” dizesi klasik bir iktisadi durumun şiire yansımış halidir. Ekonomi bilimi paranın dolaşım hızını anlatan velocity kavramıyla bunu gösterirken, Ortaçgil şiirsellikten uzak bu durumu şairane ifadelerle bir melodiye konduruverir. Şarkı aşkın küçük ihtimaller arasında dolaştığını gösterir.


Bülent Ortaçgil şarkılarının bir diğer özelliği ise şarkının dinleyici tarafından yoruma açık olmasıdır. Bu anlamda bir çok şarkısında dinleyici aşkı bulabilir. Örneğin kimi “Benimle Oynar Mısın” şarkısının siyasi mesajlar içerdiğini düşünürken, kimi de sevgiliye söylenmiş bir şarkı olarak yorumlar ve buradaki oyun sembolünü aşk olarak görür.  “Sana Geldim” şarkısından “Çoktular Ama Hiç Yoktular” şarkısına,  “Yalnız” şarkısından “Bu Su Hiç Durmaz” şarkısına kadar bir çok Ortaçgil şarkısında dinleyicinin kendi yorumuyla aşkı bulması mümkün.


11 Ekim 2013 Cuma

Bülent Ortaçgil Şarkılarının Hikayeleri 4

Anneannesinin bu şarkıdan bir şey olmaz dediği şarkıdır.


Ortaçgil bu şarkıyı Bozburun’daki iki arkadaşı için yazmıştır, denize açılmak isteyen fakat bir türlü fırsat bulamayan iki arkadaşı için…


“Sen” albümünden bir şarkı. Ortaçgil’in eşi Çiğdem Ortaçgil bu şarkı sebebiyle albümün ismini “Ayrıntılar İçimde” olsun istese de albüm “Sen” ismiyle yayınlanmıştır.


Ortaçgil ve eşinin yıllarca aynı  mahallede yaşamalarına rağmen yolları kesişmemiştir. Onca yıl sonra başka şehirde yollarının kesişmesini anlatan şarkıdır.


6 Ekim 2013 Pazar

BÜLENT ORTAÇGİL ve "ÇÖPTE DOSTOYEVSKİ BULDUM" belgeseli

Enis Rıza Sakızlı'nın 6 yılda çektiği "Çöpte 

Dostoyevski Buldum" adlı belgeseli izledikten 

sonra aklıma müziği Fahir 

Atakoğlu'na ait, sözlerini ise Ortaçgil'in yazdığı

 "Onlar" şarkısı geldi. Belgeselde anlatılan 

Orhan Çetinkaya'nın 

hikayesi çok ilginçtir. Çöpten kağıt toplayarak

 geçimini sağlayan Oktay bir gün çöpte

 bulduğu Dostoyevski kitabını 

satmak yerine okumayı tercih eder. Bu onun

 Beyoğlu'nda kitap evi açmasına kadar

 uzanan maceranın sadece 

başlangıcıdır. Sözleri Bülent Ortaçgil'e ait olan

 Onlar şarkısı da şöyle başlar "okulum benim 

sokaklardır" 
                                                                                      Ortaçgil'i Sever Misiniz

BÜLENT ORTAÇGİL ve AŞIK VEYSEL

Bülent Ortaçgil sanatın amacının sadeliğe ulaşmak olduğunu belirtir. O en basit ifadelerle çok şey anlatmak derdindedir. Bu anlamda Ortaçgil Aşık Veysel'i örnek verir ve "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünde yer alan "iki kapılı bir handa" dizesini ancak romanlar yazılarak anlatılacak bir şeyi en yalın halde ifade ediyor şeklinde yorumlar.









Ortaçgil'i Sever Misiniz?

4 Ekim 2013 Cuma

BÜLENT ORTAÇGİL ve EDEBİYAT


Ortaçgil lise yıllarında varoluşçuluğun hem siyasal hem de felsefi temsilcisi olan Jean-Paul Sartre'yi okuyarak varoluşçu edebiyata ilk adımlarını atmıştı. Her ne kadar kendini varoluşçu olarak kabul etmese de bu felsefi görüşte önemli bir yeri olan Albert Camus’nu da okuyan Ortaçgil lise yıllarında edebi görüşünün temellerini attı. Üniversiteye gelince  Dostoyevski’yi okuyarak neredeyse tüm külliyatını bitirdi ve iyi bir takipçisi oldu. Daha sonra Nietzsche’yi de takip eden Ortaçgil  varoluşçu edebiyatın temel taşlarını okumuş oldu.

Türk edebiyatında ise Atilla İlhan’ı okudu ve müzik ile ilgilenmeye başladığı o dönemlerde ilk bestesini onun “Suna Su” şiiriyle gerçekleştirdi. Yine o yıllara denk gelen süreçte eline geçen “Dünya Şiirleri Antolojisi” kitabında Çin edebiyatına ait bir şiiri besteledi. Tabi onun ilk kayıtlara geçmiş bestesi olan “Yağmur” şarkısının şiirini de yine bu kitapta denk gelen  İsveçli şair Artur Lundkvist'den almıştır.  Can Yücel ve Edip Cansever ise o yıllarda takip ettiği diğer Türk şairlerdi.                                                                                                                    Ortaçgil'i Sever Misiniz

Can yücel ve Edip Cansever de o yıllarda takip ettiği diğer Türk şairlerindendi. Dostoyevski Dostoyevski                                                 

                                                                                            

BÜLENT ORTAÇGİL KONSERİNDEN NOTLAR

Bülent Ortaçgil konserlerinde artık bir ritüel haline dönmüş  bazı söylemler vardır. İlk defa konsere gidecek olanlar için  bir rehber niteliğindeki bu yazı, Ortaçgil konserinde çalınan bazı şarkıların Ortaçgil tarafından nasıl yorumlandığını gösterecektir. Örneğin hadi klasik marşımızı çalalım diyorsa ardından “Benimle Oynar Mısın”  şarkısı çalınacağı anlaşılır.  Eğer "bu şarkı pek bilinmez sadece Ortaçgil sevenler bilir, çekirdek sanat evinden kalma bir şarkı" diyorsa “Mum” şarkısını duymanız an meselesidir. Tabi “Kimseye Anlatmadım” şarkısını Birsen Tezer’siz söylemeyecek, aranızda Birsen Tezer gibi biri varsa çıksın sahneye söyleyelim teklifinde bulunarak şarkıdaki Birsen Tezer etkisini gösterecektir. Ayrıca orkestrada yaylılar yoksa “Gece Yalanları” şarkısını duymanız da çok zordur. Sensiz Olmaz şarkısında ise, dinleyicilerin Müslüm Gürses gibi söylemelerinden yakınacak ve küçük bir uyarı geçecektir. Yağmur şarkısı istendiğinde Teoman’ın “Yağmur”u mu diye sorma ihtiyacı duyar. Konser bitiminde ise görüşmek isterseniz biraz sıra bekledikten sonra görüşme imkanı bulabilirsiniz ve karşınızda muhtemelen şarap kadehiyle oturan mütevazi biri oturuyor olacaktır. Her şeyden önemlisi Ortaçgil konserine gidiyorsanız önceden onu ve müziğini anlayacak kadar Ortaçgil dinlemeniz gerekmektedir.

                                                                                                                 Ortaçgil'i Sever Misiniz?

3 Ekim 2013 Perşembe

Bülent Ortaçgil Şarkılarının Hikayeleri 3

“Arada Sırada Düşünür” şarkısını Ortaçgil kimya mühendisi olarak çalıştığı o dönemde çevresini ve kendisini gözlemleme sonucu ortaya çıkarmıştır. ‘Konserlerinde pek fazla çalmaz’ dedirten şarkıdır, kim bilir  belki o yılları hatırlamak istemediğindendir.


“Yolculuk” çocuklarını kaybetmiş bir arkadaşı için yazdığı şarkıdır. Bu anlamda bir ağıt niteliğindedir.     
                                         

“Şık Latife” şarkısını Ortaçgil  Peter Sarstedt’e ait  Where do you go to” şarkısından esinlenerek yazıp bestelemiştir. “Where do you go to” şarkısında ise Marie-Claire yalnızlığını anlatır.
                                                                                     
 
  
“Mavi Kuş” şarkısında her ne kadar Ortaçgil’in  Fikret Kızılok’u anlattığı söylense de , Ortaçgil “Mavi Kuş”un kendi hayalindeki bir kuş olduğunu, kendi kişiliğini temsil ettiğini söyler.

                                               

                                             Ortaçgil'i Sever Misiniz?

BÜLENT ORTAÇGİL ŞARKILARI ve DUYARSIZLAŞMIŞ BİREY

Bülent Ortaçgil müziğini genellemek mümkün olmasa da, çoğu şarkısında kentli bireyin bireysel hesaplaşmalarını vurguladığını söylemek mümkün . Bu tür bireyi ele aldığı şarkılarının yanı sıra toplumsal şarkıları da azımsanacak sayıda değildir. Toplumsal şarkılarından “Normal”, “Bi’şeycik Olmaz”, “Adam Sende”, “Arada Sırada Düşünür”, “Fark etmeden”, “Duyuyor Musun” şarkıları ise ortak bir konuda birleşirler. Bu şarkılar apolitikleşmiş, toplumsal gerçeklere duyarsızlaşmış bireyi eleştirir.  Ve Ortaçgil  çoğu zama şarkılarında bu bireyin ağzından konuşarak bu fikri bize aktarır. 

“Normal” şarkısı  tüm ülke gerçeklerine karşılık normal diyebilecek bireyi anlatmış ve bu duyarsızlaşmaya karşı bir karşı duruş almıştır.

“B’şeycik Olmaz” şarkısında ise “Suyu sevmem, çöp üretirim. Görülmeyenden hiç korkmam. Öyle aids, mikrop, virus, bu ne telaştır hiç bilmem. Zehirli atık, mikrodalga bana hiç fark etmez. Aslında şansım yoktur; ama bana hiç bi'şeycik olmaz “ dizeleriyle umarsız bireyi eleştirir.

“Adam Sende”  şarkısında anlattığı karakter ise şehirleşmenin yeşilli yok ettiği gerçeğine umarsız duruşuyla karşımıza çıkar :  Yeşilden Hiç Hoşlanmam. Ben Betonu Severim. Mimarlar Gülsün” dizelerinde bunu görebiliriz.

“Arada Sırada Düşünür” şarkısını ise Ortaçgil, kimya mühendisi olduğu yıllardaki bulunduğu durumdan yola çıkarak  oluşturmuştur; fakat daha sonra şarkı duyarsızlaşmış bireyi eleştiren bir hal almıştır.  Dünyayı Sığdırmış Evine…”; “Dünyası Cebindeki Kadar…”; “Arada Sırada Ne Yapmalı , Kime Gitmeli, Kimden Sormalı Diye Düşünür…” dizelerinin geçtiği kısımlarda bunları görmek mümkün.

“Fark etmeden” şarkısında ise Ortaçgil yine dünyaya ve çevreye duyarsızlaşmış bireyi anlatır, bunu yaparken de o bireyin ağzından konuşarak anlatımda bulunur.  “Ardımda çöplük bıraktım. Hiç bıkmadan hep attım. Beton beton büyüttüm. Hiç sormadan uyudum yattım” dizeleri bunu görmememiz için yeterli.

“Duyuyor Musun” şarkısında Ortaçgil bireyin harekete geçmesini, oynanan oyuna dahil olması gerektiğini vurgulamıştır : “Orada yerinde misin? Duyuyor musun? Dünya değişiyor görmek olası.  Bizden sorulacak sonra ilerisi. Katılmazsın oyuna, onların olacak bütün yarısı”

                                                                                                                                         Ortaçgil'i Sever Misiniz

2 Ekim 2013 Çarşamba

BÜLENT ORTAÇGİL ve ERKAN OĞUR


Erkan Oğur ve Bülent Ortaçgil babalarının arkadaşlıkları nedeniyle çocukluk arkadaşlarıdırlar. Erkan Oğur  daha doğu sazlarıyla ilgilenirken gitarı ve Jimi Hendrix’i Ortaçgil sayesinde tanımış ve batı sesleriyle de ilgilenmeye başlamıştır.  Ortaçgil’in Kızılok ile oluşturduğu Çekirdek Resitalleri projesi sayesinde Erkan Oğur da ilk kayıtlarını bu mecrada yapmıştır. Erkan Oğur ve Bülent Ortaçgil’in müzikal birlikteliği de bu döneme denk gelir. İlk olarak  “Rüzgara Söylenen Şarkılar” albümünde beraber çalışmışlardır. Ortaçgil’in “Oyuna Devam” albümü ise ikili için  bir milat olmuştur ve on yılı aşacak müzikal birlikteliğin de başlangıcı sayılmıştır.  Bir çok Ortaçgil şarkısında Erkan Oğur tınılarını duymak mümkün. Örneğin kopuzuyla “Mavi Kuş”ta, perdesiz gitarıyla “Pencere Önü Çiçeği”nde bunu görebiliriz. (Perdesiz gitar 1976’da Erkan Oğur tarafında yapılan, daha sonrada Oğur gitarı diye anılacak olan gitar türüdür.)
Erkan Oğur ve Bülent Ortaçgil’in müzikal birlikteliğindeki ilginç taraf ise albüm kayıtlarında genelde doğaçlama gitar partisyonlarının olmasıdır; hatta her konserinde bu partisyonlar yeniden doğaçlanarak farklı  yapılarda dinleyici karşısına çıkar. Erkan Oğur da Ortaçgil ile olan müzikal birlikteliklerinin bunca yıl sürmesini buna bağlar.                                          
                                              Ortaçgil'i Sever Misiniz?

Ortaçgil & Kızılok : "DÜNYAYI BAŞTAN BOYASAK"

Vietnam’da savaştan kaçan çocuk fotoğrafını bilirsiniz. Bu fotoğrafı Ortaçgil & Kızılok şarkısının hayaliyle birleştirirsek çok daha güzel…

”Dünyayı Baştan Boyasak”
                                                         Ortaçgil'i Sever Misiniz?
 İster misiniz bir gün uyansak ve çok şaşırsak
Gökyüzü mavi orman yeşil değil
Dünyayı baştan boyasak

İşte deniz
İster misiniz rüzgar pespembe
Kırmızı yelken sabah erken
Güneşi sarıya boyasak

Bulutu tutup çöllere koyup yağmur yağdırsak
Güzelleri bırakıp kötüleri beyaza boyasak

Olmadı deseler de
Bir silgi bulup silseler de
Akşam erken yatıp
Sabah erken kalkıp
Yeniden boyasak

1 Ekim 2013 Salı

Bülent Ortaçgil Şarkılarının Hikayeleri 2

“Yüzünü Dökme Küçük Kız” şarkısı Ortaçgil’in ilk Türkçe şarkılarından biridir. Bir konserinde bu şarkıyı yazdığı küçük kızın şimdilerde kocaman olduğunu söylemesiyle, birine yazılmış bir şarkı olduğu anlaşılan Ortaçgil şarkılarındandır :


“Suna Abla”:  Kurtalan Ekspresin basçılarından olan Ahmet Güvenç  ile Ortaçgil ilk müzik kariyerlerinde beraber grup kurdular.  Bu gruplardan ilki “Sorular”dı diğeri ise “Filozoflar”dı. Ortaçgil sık sık Ahmet Güvenç'in evine gider beraber müzik yaparlardı. Suna Abla şarkısı da  Ahmet Güvenç’in annesi olan Suna Güvenç’e yazılmış bir  Ortaçgil şarkısıdır :
“Pencere Önü Çiçeği” kendi fil dişi kulelerinde yaşayan entelektüel sınıfa yazılmış bir şarkıdır:
“İster Misiniz” şarkısı “Büyükler İçin Çocuk Şarkıları” albümündeki bir şarkıdır. Bu album,  Fikret Kızılok’un eski kayıtlarının yeniden düzenlenmesiyle ve Ortaçgil’in de bu kayıtların üstüne tekrardan şarkıları söylemesi üzerine oluşmuştur. Şarkının ilk satırı olan “ İster misiniz, bir gün uyansak ve çok şaşırsak” kısmını o yıllarda dört yaşında olan Ortaçgil’in kızı Ege Ortaçgil yazmıştır ve devamını  Kızılok&Ortaçgil getirmiştir :
                                                                            Ortaçgil'i Sever Misiniz?

Bülent Ortaçgil Şarkılarının Hikayeleri 1

"Bu İş Zor Yonca" şarkısı Ortaçgil'in eşinin kardeşi için yazılmış  bir şarkıdır, yani Çiğdem Ortaçgil'in kardeşi için yazılmıştır :



"Şarkılarım Senindir" Ortaçgil'in beste yapmaya en çok zorlandığı şarkılarından birisidir :



Ortaçgil İsveç'li şair Artur Lundkvist'in bir şiirini çevirip besteleyerek, ilk bestelediği Türkçe şarkı olan "Yağmur" şarkısını oluşturmuştur.  Ayrıca eski Türk filmi olan Pisi Pisi'de Ortaçgil'in izni olmadan yayınlanan şarkıdır. Şarkıda arka vokal olan Nükhet Ruacan ise "Benimle Oynar Mısın" albümünün kapak resmini de resmeden caz müziği sanatçısıdır. :



"Memur'un Şarkısı"  bir memurun bir haftalık zaman diliminde yaşadıklarını anlatır. Nedense içinde yalnızca "Cuma" günü yoktur. Kimya mühendisliği yaptığı o günlerin verdiği duygularla yazılmış bir şarkıdır :



"Adam Sende" şarkısında Ortaçgil "gemiler yürümüyor kaptan, bütün köşeler bizi bekler, neden mazhar?" diye sorarak köşe dönmece adında bir yarışmada popüler kültürün malzemesi olan MFÖ'ye bir serzenişte bulunmuştur. Bunun yanı sıra "On yedisinde çocuk var içeride; Acaba ne diye, yargıçlar gülsün" cümlesinin geçtiği kısımdan hemen sonra gitarı güldüren Akın Eldes de kendine has gitar riffleriyle şarkı boyunca eşlik etmiştir :


                                                                                                                                                                                                                   Ortaçgil'i Sever Misiniz?

BÜLENT ORTAÇGİL VE BENİMLE OYNAR MISIN ALBÜMÜ

  Bülent Ortaçgil'in müzik sektörüne ilk çıktığı yıllar, yaptığı müzik herkes tarafında farklı bir tarz olarak görülmüştü. Ortaçgil "Benimle Oynar Mısın" albümüyle o güne kadar Türkiye popüler müziğinde rastlanmamış olan "konsept albüm" uygulamasını hayata geçirmişti. Bu albümün konsepti Ortaçgil'e göre kentli birinin bir gününü anlatmasıdır. "Günaydın" şarkısıyla başlayan albüm "Günaydın 2" şarkısıyla biter. Arada geçen şarkılar 24 saatlik zaman diliminde kentli birinin iç hesaplaşmalarını, sorgulamalarını ve karmaşalarını anlatır.
   “Benimle Oynar Mısın" albüm kapağındaki bu resim ise albümdeki "Yağmur" şarkısının da ara vokalliğini yapan caz sanatçısı Nükhet Ruacan'a aittir.
                                                                                                                        Ortaçgil'i Sever Misiniz?